O projekcie

Inwestycje w dywersyfikację działalności sektora HoReCa, turystyka i kultura zwiększające odporność na sytuacje kryzysowe.

Oferta przeznaczona jest dla mikro, małych i średnich firm z województw: małopolskiego, lubelskiego, podkarpackiego i świętokrzyskiego z branż:

  • hotelarstwo
  • gastronomia (HoReCa)
  • turystyka
  • kultura


Projekt skierowany do firm, które doświadczyły trudności finansowych w związku z pandemią COVID. Firmy będą musiały udokumentować spadki obrotów na poziomie co najmniej 20%, w 2020 r. lub 2021 r.

Dywersyfikacja działalności nie może prowadzić do rezygnacji przez MŚP z działalności w sektorach: hotelarstwa, gastronomii (HoReCa), turystyki, kultury.

Celem dywersyfikacji powinno być wprowadzenie nowej usługi i/lub produktu w przedsiębiorstwie.

Wsparcie finansowe to refundacja poniesionych kosztów na:

  • inwestycje w bazę usługową lub produkcyjną – element obligatoryjny inwestycji MŚP
  • podnoszenie kwalifikacji lub przekwalifikowania pracowników
  • usługi doradcze na rzecz rozwoju MŚP

  • min. 50 tys. zł,
  • max. 540 tys. zł

Warunki dodatkowe:

  • 10% wkładu własnego kosztów kwalifikowalnych
  • VAT nie jest kwalifikowany
  • max. wartość kosztów kwalifikowalnych (wsparcie i wkład własny) wynosi 600 tys. zł